DNS Sunucuzu Azure’a taşıyın! NS Server on Azure DNS

Merhaba,

Kurumsal / Bireysel Alan adlarınızın isim sunucularını (NS & Name Server) Azure DNS Zone üzerine rahatlıkla taşıyabilir ve yönetebilirsiniz.

Powershell üzerinden Azure üzerinde bulunan DNS kayıtlarınızı yönetmeyi kim istemez üstelik DNS Sunucu kurmanıza gerek yok,

Azure üzerinde bir sunucu kurmanıza gerek kalmadan Azure DNS Zone servisini kullanabiliyorsunuz.. Tıpkı Azure üzerinde bulunan diğer hizmetler gibi DNS’i de bir servis olarak kullanabiliyorsunuz.

Bu servisi kullanmak için Azure Portal üzerinde Create a resource linkine tıklayın ve arama bölümüne DNS Zone yazıp entera basın;

Aşağıdaki gibi direkt olarak zone oluşturma ekranı gelecektir. Zone, bildiğiniz gibi hangi alan adına ait kayıtları burada tutacaksınız zone ismi olarak kullanmalısınız. Ben bu senaryoda mustafakasikci.com ‘a ait tüm kayıtları burada oluşturacağım için mustafakasikci.com yazıp zone oluşturma işlemine başlıyorum..

Preview sürümünden beri kullanıp test etme şansımız oldu. Gönül rahatlığı ile Public DNS kayıtlarınızı Azure DNS Zone servisine taşıyabilirsiniz.

Create butonuna tıkladığınızda sağ üstte aşağıdaki gibi işlemin devam ettiğini ve sonuçlandığını göreceksiniz. Go to resource butonunu kullanarak zone’a ulaşacağız..

Aşağıdaki gibi Name Server listemizi görüyoruz. Zone oluşmuş ve kullanılabilir durumda. NS bilgilerini alan adını aldığınız Hosting firmasına tanımlamanız gerekiyor. Yoksa bu kayıtları kullanamazsınız biliyorsunuz

Yeni bir kayıt girmek için Record set’e tıklıyoruz.

Blog.mustafakasikci.com için bir kayıt oluşturuyorum. Name alanına sadece blog yazmam yeterli olacak. Blog ismini hangi ip adresine yönlendirmek istiyorsam IP adresini yazıyorum;

Diğer kayıtları görmek için zone’a tıkladığımda aşağıdaki gibi görünecektir;

Nslookup ile kaydı sorguyalabilirsiniz veya http://digwebinterface.com/ sitesini kullanarak DNS kayıtlarını sorgulama işlemlerini yapabilirsiniz. Burada güzel olan henüz bu işlemi canlıya almamış olsanız bile web sitesi üzerinde blog kaydını x ns sunucuyu kullarak sorgula diyebiliyorsunuz. Çok önemli..

Nslookup ile Azure DNS sunucumuza artık soru sorma vakti geldi

Cmd ekranında Nslookup komutunu çalıştırıp enter yaptıktan sonra Azure DNS Server’a bağlanmamız gerekiyor. Sorguları sizin bulunduğunuz DNS sunucun olduğu ns1-09.azure-dns.com ‘a yapmamız gerekiyor.

Nslookup ekranındayken aşağıdaki gibi

Server ns1-09.azure-dns.com yazıp enter’a basın

Daha sonra oluşturduğumuz kaydı direk olarak yazıp entera basın

Blog.mustafakasikci.com

Bir sonraki makalede görüşmek üzere.. bir sonraki makale de Azure da oluşturacağımız DNS kayıtlarını Powershell ile nasıl yönetiriz birlikte inceleyeceğiz..

Mustafa Kaşıkçı

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *